14.07.2015 14:30

Proteste în Grecia. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile draconice de austeritate

Grecia a evitat falimentul şi ieşirea din zona euro, dar poporul este furios pe premierul elen. După ce a acceptat condițiile socotite drept drastice și umilitoare, în schimbul unui al treilea împrumut, Alexis Tsipras trebuie să obțină și acordul aleșilor eleni, pentru măsurile de austeritate pe care și le-a asumat. Între timp, poliția elenă se pregătește pentru proteste violente la Atena, întrucât mâine parlamentul trebuie să dea vot măsurilor de austeritate, susține antena3.ro

Pe lângă criticile oamenilor de rând, Alexis Tsipras trebuie să facă față și criticilor coaliției de guvernământ. În Atena circulă zvonul că secretarul comitetului central al partidului Syriza, nu ar fi prea fericit de înțelegerea încheiată de Tsipras cu creditorii internaționali. Deja mai mulți miniștri au criticat înțelegerea ce ar aduce Greciei 86 de miliarde de euro în următorii trei ani. Și oamenii se simt trădaţi de Tsipras şi guvernul pe care acesta îl conduce.

Politia elena se pregateste pentru proteste violente in ziua in care Parlamentul va vota planul de masuri de austeritate, agreat de premierul Alexis Tsipras. Luni noaptea, fortele de politie au fost in "stand-by", din cauza membrilor grupoarii de extrema-stanga și a sindicalistilor din sectorul public care s-au adunat in centrul Atenei pentru a protesta. Totodată, miercuri vor fi mobilizate si mai multe forte de politie, deoarece autoritatile se asteapta la manifestatii violente - la fel cum s-a intamplat si celelalte doua situatii, cand au fost aprobate imprumuturile de tip bailout. Reamintim că, liderii zonei euro au ajuns luni dimineata in unanimitate la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenta financiara de la creditorii internationali, al treilea program de acest fel in ultimii cinci ani pentru Atena.

Comentarii