09.05.2019 19:20

Putin, de 9 mai: Armata rusă e gata să respingă, orice agresiune

Rusia a sărbătorit astăzi ″Ziua Victoriei″⁣, cu tradiționala paradă militară, din Piața Roșie, eveniment prin care a ținut să arate lumii, încă o dată, disciplina trupelor sale, și cel mai avansat armament de care dispune.

În fața a mii de soldați, însuflețiți de elan patriotic, Vladimir Putin a spus că “armata rusă e gata să respingă, orice potențială agresiune”. 9 mai ,este una dintre cele mai mari sărbători, prin care Rusia marchează - cu o zi mai târziu decât foștii săi aliați din Vest, înfrângerea Germaniei naziste. Imagini de la parada militară, în galeria foto din acest articol, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Ministrul apărării şi comandantul armatei au trecut în revistă trupele de la bordul a doua limuzine decapotabile Aurus - noile vehicule de lux concepute în Rusia pentru transportul înalţilor demnitari. Preşedintele Putin are la dispoziţie o variantă blindată, care, se spune, rivalizează cu maşina preşedinţilor americani supranumita “Bestia”.

Puţin: “Acest jurământ (Mori, dar nu te predai!) a fost adoptat și de generația de astăzi de apărători ai pământului strămoșesc și este garanția absolută a fiabilității și invincibilității armelor Rusiei. Astfel, milioane de oameni au gândit și au acționat în anii Marelui Război Patriotic.”

este 13.000 de soldaţi au defilat prin Piaţa Rosie, unii purtând noile puşti de asalt AK 12, care, după tot felul de teste, au intrat în producţie de masa anul trecut. Prin fata tribunei oficiale au trecut şi peste 130 de vehicule militare - de la faimosul T34, recunoscut pentru eficienţa sa în batalile celui de al doilea război mondial şi până la lansatoarele mobile de rachete balistice intercontinentale, Yars.

Însă, avioanele şi elicopterele care urmau să ia parte la parada nu au mai decolat, oficial din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Potrivit unor statistici, Rusia aloca pentru cheltuielile militare 63 de miliarde de dolari, anual, fiind depăşită la acest capitol doar de Statele Unite.

Desfăşurarea de forţe de la Moscova a fost, ca întotdeauna, cea mai mare şi mai impresionată dintre zecile de parade şi alte manifestări care au avut loc în întreaga Federaţie Rusă. 

Lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial sunt şi în prezent actuale, iar Rusia va continua să-şi dezvolte potenţialul de apărare, dar rămâne deschisă cooperării cu alte ţări în lupta împotriva terorismului, extremismului şi a neonazismului, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

”Am făcut şi vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura o capacitate ridicată de luptă pentru trupele noastre, un potenţial de apărare la cel mai modern nivel, vom consolida şi mai mult prestigiul serviciului militar, autoritatea soldaţilor şi ofiţerilor, apărători ai Patriei”, a afirmat preşedintele rus.

”Lansăm un apel tuturor ţărilor să conştientizeze responsabilitatea noastră comună în ceea ce priveşte crearea unui sistem de securitate eficient şi egal pentru toţi”, a adăugat şeful statului rus.


SURSA

Comentarii