25.06.2015 07:39

România este cointeresată ca Ucraina și Moldova să fie state suverane puternice și unitare

România este cointeresată ca Ucraina și Moldova să fie state suverane puternice și unitare, a declarat pentru NOI.md ambasadorul României la NATO, Stelian Stoian.

Referindu-se la schimbarea radicală a relațiilor dintre Ucraina și România după începutul crizei ucrainene în anul 2014, ambasadorul a menționat că Kievul nu mai percepe România ca pe un potențial inamic. „Acum țările noastre fac ceea ce nu au mai făcut pînă acum. În timpul apropiat vor urma evenimente foarte interesante”, a spus Stelian Stoian.

Diplomatul a menționat că România este foarte puternic cointeresată ca Ucraina să fie un stat suveran unitar și puternic, considerînd aceasta ca pe un element al securității sale naționale. Ambasadorul a precizat că această abordare este în deplină coordonanță cu vectorul strategic al NATO. După summitul NATO din septembrie 2014, Alianța Nord-Atlantică realizează un complex de măsuri pentru consolidarea securității la hotarele sale externe.

În acest context trebuie examinate și măsurile privind realizarea inițiativei NATO „Consolidarea capacității de apărare” pentru Republica Moldova. „În cazul unei abrodări serioase din partea conducerii țării și structurilor naționale abilitate, există toate premisele pentru edificarea în Moldova a unui sistem eficient și modern de securitate și apărare națională”, a menționat ambasadorul României la NATO.

În încheiere, Stelian Stoian a subliniat că formele și prioritățile concrete de cooperare a Moldovei cu NATO trebuie să fie stabilite la Chișinău. „Moldova trebuie să decidă ce dorește de la NATO. Cum veți decide, așa va fi”, a asigurat ambasadorul.

Comentarii