14.07.2015 14:36

Rusia îşi rezervă dreptul de a nu pune în aplicare deciziile CEDO

Autoritățile ruse au anunțat, astăzi că își rezervă, oficial dreptul de a nu pune în practică deciziile venite din partea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul în care acestea vin în contradicție cu Constituția statului rus, transmite agenția agerpres.ro

Decizia vine după ce la sfârșitul lunii iulie a anului trecut, CEDO a obligat Rusia să plătească foștilor acționari ai grupului Iukos, suma de aproape 1,9 miliarde de euro. Compania aparținea oligarhului Mihail Hodorkovski, care a stat în închisoare timp de 10 ani. În anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală compania respectivă a fost lichidată de către justiția rusă.

În cadrul unei ședințe desfășurate la Sankt Petersburg, Curtea Constituțională a Federației Ruse, a decis că Convenția Europeană a Drepturilor Omului și deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului, care se bazează pe aceasta nu pot înlătura supremația Constituției ruse.
Oficialii de la Curtea Constituțională a Federației Ruse, au explicat că în cazul în care o decizie a CEDO vine în contradicție cu Constituția rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea acesteia în aplicare.

O sută de parlamentari ruși au sesizat Curtea Constituțională pentru ca aceasta să decidă dacă Rusia, este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar și pe cele care vin în contradicție cu Constituția rusă, asta în contextul în care, Rusia este țara care a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Comentarii