14.11.2016 14:31

Steinmeier, candidatul coaliţiei guvernamentale pentru preşedinţia Germaniei

Coaliţia guvernamentală din Germania a ajuns luni la un acord prin care social-democratul Frank-Walter Steinmeier, în prezent ministru de Externe, este candidat la funcţia de preşedinte al ţării, informează presa germană.

"Este o decizie raţională", a declarat, potrivit publicaţiei Die Zeit, cancelarul Angela Merkel, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta).

Vicecancelarul Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social-democrat (SPD, centru-stînga), l-a propus acum cîteva săptămîni pe Frank-Walter Steinmeier pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au aprobat luni decizia de a-l numi pe Frank-Walter Steinmeier şef al coaliţiei guvernamentale, o funcţie de coordonare politică ce deschide calea alegerii acestuia în funcţia de preşedinte al Germaniei.

Mandatul actualului preşedinte al Germaniei, Joachim Gauck, în vîrstă de 76 de ani, se încheie în martie 2017.

Parlamentul Germaniei se va întruni pe 12 februarie pentru alegrea preşedintelui ţării, votul urmînd să fie, în acest context, o formalitate pentru Frank-Walter Steinmeier, în vîrstă de 60 de ani.

SURSA

Comentarii