22.07.2015 09:56

Standard & Poor's ridică nota Greciei

Agenția de rating Standard & Poor's a ridicat,ieri cu două trepte, la "CCC+", calificativul atribuit datoriilor pe termen lung ale Greciei după acordul încheiat cu creditorii și finanțarea de urgență primită. Dealtfel, tot ieri a fost desemnat un nou șef al misiunii FMI în Grecia, acestă funcție i-a revenit româncei Delia Velcurescu.

Agenția de rating Standard & Poor's consideră că acordul încheiat cu creditorii și finanțarea de urgență primită a redus riscul unei posibile ieșiri a Greciei din zona euro, dar că pericolul rămâne totuși "ridicat", notează AFP.

Oficialii greci speră ca până la data de 20 august să finalizeze negocierile pentru un nou program de ajutor cu FMI și Uniunea Europeană.

După doi ani în funcția de șef al misiunii FMI în Grecia, Rishi Goyal va primi alte responsabilități în cursul acestei săptămâni, în locul acestuia, a fost numită românca Delia Velculescu, FMI precizează că aceasta este o economistă care a lucrat cu echipa greacă în ultimii ani.
În 2009, Delia Velculescu a fost coautorul unei analize a FMI dedicate economiei Greciei, iar în 2013 a fost reprezentantul FMI în echipa de creditori internaționali care a negociat pachetul de asistență financiară acordat Ciprului.

Modificarea respectivă vine după decizia autorităților de la Atena de a plăti arierate de aproape două miliarde de euro datorate Fondului Monetar Internațional, ceea ce permite Greciei să aibă din nou acces la împrumuturile oferite de către aceștia.

Comentarii