15.11.2016 04:00

China lansează un avertisment dur pentru Trump

Beijingul a lansat un avertisment dur pe adresa președintelui ales Donald Trump, care a invocat în mai multe rînduri în campanie necesitatea reformării comerțului bilateral SUA-China.

Un editorial publicat duminică de ziarul condus direct de regimul de la Beijing, Global Times, îl avertizează pe Donald Trump în legătură cu intenția sa de a impune tarife importurilor de produse din China.

Potrivit editorialului, China ar putea răspunde cu contramăsuri și a avertizat că vînzările de iPhone-uri și mașini americane vor înregistra scăderi semnificative.

"China va răspunde fiecărei măsuri luate de SUA. Avioanele Boeing vor fi înlocuite cu Airbus. Vînzările de mașini americane și de iPhone-uri în China vor scădea, iar importurile de soia și porumb din SUA vor fi oprite", a exemplificat articolul.

Trump a repetat în campanie că schimburile comerciale cu Beijingul sînt dezavantajoase pentru Washington și a spus că ar putea impune tarife importurilor din China.

Președintele ar avea nevoie de acordul Congresului pentru o măsură pe termen lung. Singur, Trump poate impune tarife doar pentru o serie de produse și doar pe o perioadă limitată de timp - 150 de zile.

Trump nu a anunțat încă o serie de msuri clare pe această temă, după cîștigarea alegerilor.

SURSA

Comentarii