23.06.2015 13:11

Tsipras are la dispoziție 48 de ore de negocieri

Premierul grec Alexis Tsipras are la dispoziţie 48 de ore să finalizeze acordul cu creditorii şi să pună capăt blocajului din ultimele cinci luni care riscă să rupă zona euro, relatează Bloomberg. După o zi de discuţii maraton, liderii statelor din zona euro au spus că guvernul Tsipras are intenţii serioase să încheie un acord, după ce a prezentat un set de măsuri care încep să se apropie de termenii solicitaţi de creditori.

În timp ce discuţiile politice continuă, Banca Centrală Europeană a majorat astăzi limita finanţării de urgenţă pusă la dispoziţia băncilor elene, potrivit unei surse apropiate situaţiei. De asemenea, ieri BCE a mărit şi fondurile disponibile Greciei prin programul de urgenţă ELA, cu 1,9 miliarde de euro, la 87,8 miliarde de euro, suma fiind modificată zilnic, pe măsură ce riscul de incapacitate de plată a Greciei creşte, notează gindul.info. Liderii europeni au convenit să intensifice ritmul negocierilor pentru a asigura un acord miercuri, care să poată fi semnat până la sfârşitul săptămânii. Dezacorduri există mai ales în cazul veniturilor din taxa pe vânzări, a spus un diplomat european.

În același timp, Tsipras se pregăteşte şi pentru o bătălie internă, unde programul de reforme trebuie aprobat de Parlament. Cea mai dificilă sarcină va fi să îi convingă pe cei de orientare dură, din propriul Guvern, să susţină un acord care ar încălca angajamentul partidului Syriza de a pune capăt austerităţii. Discuţiile vor fi reluate miercuri la Bruxelles, când miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni pentru a pregăti un al doilea summit al liderilor UE, care va începe joi. Reamintim că, în lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Grecia trebuie să plătească FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Comentarii