08.07.2015 14:07

Tsipras luat la rost de europarlamentari

Premierul grec, Alexis Tsipras s-a prezentat astăzi în fața Parlamentului European cu un nou plan de reforme pentru Grecia. Acesta însă a fost luat la rost de europarlamentari. Eurodeputații i-au sugerat că a venit timpul să se apuce serios de reforme, nu doar să vorbească despre ele.

Premierul grec Alexis Tsipras sa aflat astăzi la Bruxelles, acolo unde s-a prezentat în fața Parlamentului European pentru a prezenta un plan de reforme pentru Grecia. În discursul său, Tsipras a declarat în fața europarlamentarilor că guvernul său va continua eforturile de reformă.

"Este nevoie de un acord care să ne permită să zărim luminița de la capătul tunelului, cu reforme credibile, dar care să redistribuie în același timp povara și pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit Agerpres.ro El a acuzat în același timp că banii primiți până acum de Grecia ca împrumuturi nu au ajuns niciodată la cetățeni, ci au fost folosiți pentru salvarea băncilor. Eurodeputații însă nu au rămas impresionați de planul premierului Grec. Din contra, aceștia l-au criticat dur din cauza crizei în care s-a pomenit statul elen.

Sunt furios pentru că ne vorbești de reforme însă noi nu am văzut niciodată o reformă concretă. Și mai sunt furios pentru că am mers ca somnambulii către un Grexit de cinci ani, iar acum alergăm spre el cu ochii deschiși. 18% din poporul tău vrea să rămână în Europa, deci dacă ești un lider adevărat și nu un profet fals, atunci fă ceva.”
Totusi, nu toata lumea a adoptat un ton atat de radical impotriva lui Tsipras.
Italianul Gianni Pittella, seful grupului socialist din PE, a avut o atitudine mai putin ostila. Pittella a facut apel la unitate, in joc fiind viitorul Uniunii Europene, nu doar al Greciei.

"Noi, socialistii, nu vom accepta niciodata Grexit-ul. Trebuie să fim uniți și să salvăm Grecia și în acest fel să salvăm și Europa.” a declarat italianul in aplauzele tuturor europarlamentarilor.

Menționăm că Prim-ministrul elen s-a întâlnit la Bruxelles, cu partenerii săi din celelalte 18 țări din uniunea monetară, care iau acum în considerare deschis 'scenariul negru' al unui Grexit dacă nu va fi găsit niciun acord privind un nou plan de ajutor pentru Atena înaintea noii date limită fixate pentru duminică de partenerii europeni.

Comentarii