24.07.2015 08:23

Ucraina: Merkel, Hollande, Poroșenko și Putin, pentru "aplicarea completă a armistițiului"

Atenția Europei este din nou pe Ucraina. François Hollande și Angela Merkel au avut aseară o discuție telefonică cu Vladimir Putin și Petro Poroșenko. Aceștia au convenit asupra aplicării complete a acordului de încetare a focului din zona ucraineană de conflic. De această dată, termenul limită de retragere a armamentului este 3 august.

Liderii rus, francez, german și ucrainean au subliniat importanța respectării angajamentelor asumate la Minsk în februarie cu privire la retragerea armelor grele de pe linia de contact, aplicarea completă a acordului de încetare a focului, precum și accesul Misiunii speciale de observație a OSCE, notează Agerpres.ro

Totodată, ei au convenit asupra unei alte teme, care va fi discutată pe 28 iulie, în cadrul grupului de lucru de la Minsk responsabil cu chestiunile politice, și anume, despre alegerile locale și regimul descentralizării. Potrivit unui comunicat remis de Palatului Elysée, cei patru lideri au convenit asupra stabilirii unei singure date pentru organizarea alegerilor locale în întreaga Ucraină, inclusiv în anumite sectoare din regiunile Donețk și Lugansk. Totodată, liderii și-au exprimat dorința ca aceste acorduri să fie semnate cât mai curând posibil și ca un dispozitiv de observație efectiv al Misiunii speciale de observație a OSCE să fie amplasat de-a lungul liniei de contact.

În timp ce Rusia a cerut demilitarizarea satului Șirokino, din apropiere de Mariupol — ultimul mare oraș din zona de conflict aflat în continuare sub controlul forțelor ucrainene—, cei patru lideri "au luat act de retragerea forțelor separatiste și au cerut Misiunii speciale de observație a OSCE și Comisiei de control și coordonare a armistițiului (JCCC) să găsească soluții practice, cel mai târziu pe 3 august, pentru retragerea trupelor ucrainene și instalarea Misiunii speciale de observație a OSCE" în această zonă.

Comentarii