25.06.2015 10:06

Ucraina: PEDEAPSĂ capitală pentru trădare de Patrie

Deputaţii din Rada Ucrainei pregătesc legalizarea pedepsei capitale pentru trădare de Patrie pentru perioada acţiunilor militare. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie înregistrat în Parlamentul ucrainean în cel mai scurt timp.

Documentul a fost elaborat de vicepreşedintele fracţiunii parlamentare „Frontul Popular”, comandantul regimentului cu destinaţie specială „Dnepr-1”, Iurii Bereza, care împreună cu alţi membri ai fracţiunii pregăteşte înregistrarea acestuia pentru examinare în Rada Supremă în cel mai scurt timp.

Deputatul a specificat însă că „acest proiect de lege va avea o acţiune limitată şi va fi în vigoare doar pentru perioada acţiunilor militare”. „Deocamdată nu am înregistrat proiectul de lege, acesta se mai redactează. Acolo există câteva prevederi care trezesc discuţii contradictorii. Imediat ce va fi gata, îl vom înregistra la Rada Supremă.”, a declarat Bereza. Iniţiativa acestuia deja a fost susţinută de colegul de coaliţie, vicepreşedintele fracţiunii „Partidul radical al lui Oleg Leaşco”, Andrei Lozovoi.
Potrivit comentatorilor politici, aplicarea acestei legi va da undă verde autorităţilor ucrainene de a legaliza lichidarea fizică a oponenţilor, or, deja toţi cei nemulţumiţi de acţiunile regimului de la Kiev sunt declaraţi „agenţi ai Kremlinului” şi „provocatori FSB”, scrie Nezavisimaia Gazeta.ru.
Anularea pedepsei capitalei este o condiţie obligatorie pentru statele membre ale Consiliului European. Ce ţine de state care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene, atunci, proiectul elaborat de Bereza este cu totul inacceptabil.


Ucraina a anulat pedeapsa capitală în cadrul obligaţiunilor asumate în cadrul Protocolului 6 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, ratificat de Kiev în anul 2000. Conform prevederilor protocolului, statele-membre acceptă inadmisibilitatea aplicării pedepsei cu moartea pe timp de pace. Însă, pot aplica pedeapsa capitală pentru crimele comise „pe timp de război sau într-o ameninţare iminentă a unui război”.

Comentarii