03.07.2015 08:15

Ultimele ore de tensiune pentru greci

Înainte de week-end, încheiem săptămâna tot cu ochii pe Grecia. Campania de cinci zile a celor două tabere rivale în vederea referendumului de duminică asupra unui plan internaţional de salvare a ţării - unul dintre cele mai importante scrutine din istoria modernă a Greciei - se încheie astăzi cu mitinguri simultane la Atena. Oamenii sunt confuzi iar premierul grec le dă asigurări că în maxim 48 de ore după referendum, situația în țară se va ameliora.

Mitingurile taberelor "da" şi "nu" sunt programate la doar 800 de metri distanţă unul de celălalt, în centrul capitalei elene, în contextul în care numeroşi alegători sunt în continuare confuzi în privinţa a ceea ce este în joc. Iar o previziune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) potrivit căreia Grecia are nevoie de grămezi suplimentare de bani de la ţările din zona euro şi alţii în următorii trei ani exercită o presiune şi mai mare asupra Guvernului. Un vot "nu" puternic va ajuta Grecia să obţină un nou acord cu Mecansimul European de Salvare, ale cărui prevederi să facă sustenabilă datoria în valoare de 320 de miliarde de euro a ţării, notează agerpres.ro. Totodată, premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a promis conaționalilor săi că va conveni cu Uniunea Europeană asupra unui ajutor pentru această situație complicată, în maxim 48 de ore după referendumul ce va avea lor duminică, pe marginea programului de asistență propus de creditori.

De asemenea, Tsipras a dat asigurări că după obținerea acestui ajutor băncile vor fi redeschise și grecii se vor putea folosi de banii lor. De cealaltă parte, oficiali europeni şi opoziţia greacă au avertizat că o victorie a taberei "nu" duminică ar putea fi echivalentă cu o decizie de a părăsi zona euro. Iar unul dintre semnalele cele mai clare că viitorul Guvernului depinde de rezultatul votului de duminică este declaraţia ministru grec de Finanţe Yanis Varoufakis pentru postul de radio australian ABC, potrivit căreia se gândeşte să demisioneze în cazul victoriei taberei "da".

Duminică, în Grecia este programat să aibă loc un referendum în cadrul căruia grecii vor decide dacă sunt de acord cu programul de asistență economică propus de creditori sau dacă refuză plata datoriilor

Comentarii