19.06.2015 08:37

Un summit extraordinar privind soarta Greciei va fi organizat luni la Bruxelles

Un summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern din zona euro consacrat Greciei va fi organizat luni seară la Bruxelles, a anunțat ieri seară președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un comunicat, potrivit AFP.

"Am decis să convoc un summit la zonei euro luni, 22 iunie. Este timpul să discutăm urgent despre situația din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat Donald Tusk puțin după eșecul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe ai Eurogrupului și creditorilor Greciei, desfășurată joi la Luxemburg.
Reuniunea, care a durat aproape o oră și jumătate, a fost calificată ca "tragică" de către o sursă europeană participantă la discuții.

"Nu a fost nici măcar o cerere pentru prelungirea programului" de asistență financiară în curs, de care Atena beneficiază din 2012, a insistat sursa. Dacă nu erau așteptate progrese, creditorii Greciei — UE și FMI — doreau, totuși, să se facă un pas înainte în negocierile dificile asupra continuării finanțării acestei țări. Soarta Greciei depinde de un acord privind economiile bugetare ce trebuie realizate și reformele necesare pentru a fi implementate.

Atena trebuie să ramburseze peste 1,5 miliarde de euro către FMI la 30 iunie. Or, banii lipsesc, ceea ce face imperativ achitarea celor 7,2 miliarde de euro promise de creditori și blocate de mai multe luni.

Comentarii