12.10.2016 13:03

Adunarea Generală urmează să numească secretarul general al ONU

Adunarea Generală a ONU urmează să îl numească joi pe Antonio Guterres în postul de secretar general al Organizației Națiunilor Unite, pentru a-i succede cu data de 1 ianuarie 2017 lui Ban Ki-moon, aflat la sfîrșit de mandat, informează agenția Xinhua.

Potrivit unei scrisori trimise marți tuturor țărilor membre ale ONU de președintele Adunării Generale, Peter Thomson, data numirii lui Guterres a fost stabilită pentru 13 octombrie la ora 10:00 (14:00 GMT), la sediul ONU, în New York. Mandatul lui Guterres va începe oficial la 1 ianuarie 2017 și se va încheia pe 31 decembrie 2021, potrivit acestei scrisori.

În afară de scrisoare, Thomson a trimis și un text care urmează să fie prezentat Adunării Generale a ONU și care oficializează numirea lui Guterres în calitate de secretar general al ONU. "În conformitate cu voința generală a statelor membre, este dorința mea sinceră ca acest text (...) să fie adoptat prin aclamație", a spus Thomson, citat de EFE. Actualul secretar al ONU, Ban Ki-moon, a fost numit în acest mod în 2006.

Documentul care va ajunge joi la Adunarea Generală este format din doar patru paragrafe, în care sînt evidențiate "transparența" și "caracterul incluziv" al procesului de selecție a noului secretar general al ONU.

Pe 19 octombrie, Thomson va convoca o reuniune plenară informală a Adunării Generale a celor 193 de membri cu secretarul general desemnat, potrivit scrisorii.

Joia trecută, Consiliul de Securitate al ONU l-a recomandat în mod oficial și în unanimitate Adunării Generale pe Guterres, fost prim-ministru portughez și fost șef al Agenției ONU pentru Refugiați, pentru a fi numit următorul secretar general al organizației.

În conformitate cu Carta ONU, secretarul general este numit de Adunarea Generală la recomandarea Consiliului de Securitate. În practică, Consiliul de Securitate — îndeosebi cei cinci membri permanenți ai săi — face alegerea finală și trimite un singur candidat la Adunarea Generală pentru aprobare, notează Xinhua.

Guterres, om politic în vîrstă de 67 de ani, a activat ca Înalt Comisar al ONU pentru Refugiați din iunie 2005 pînă în decembrie 2015. Înainte de a deține acest post în cadrul Agenției ONU pentru Refugiați, Guterres a petrecut mai mult de 20 de ani în serviciul public. El a fost prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002.

SURSA

Comentarii