03.07.2015 16:30

Vacanța rușilor, condiționată de Putin: Ești datornic? Nu ieși din țară

Aproape sase milioane de rusi ar putea sa isi schimbe brusc planurile de a petrece o vacanta in afara țării. O noua lege permite agentiilor de colectare a debitelor sa emita interdictii de parasire a tarii pentru cei care inregistreaza restante la plata creditelor, a amenzilor sau alte taxe.

In Rusia, oricine care datoreaza statului sau bancilor o suma mai mare de 10.000 de ruble, echivalentul a 180 de dolari, poate fi impiedicat sa paraseasca tara, arata reporterii CNBC.

Peste 8 milioane rusi inregistreaza restante la plata datoriilor, 6,6 milioane dintre acestia avand de achitat debite care depasesc plafonul de 10.000 de ruble, iar gradul de indatorare a rusilor a crescut cu 22%, un procent record pentru ultimii ani, arata agentia de colectare a creantelor Sequoia Credit Consultation. Gradul masiv de indatorare a populatiei i-a alarmat si pe oficialii de la Moscova, acestia adoptand legea care le interzice datornicilor rusi sa paraseasca tara, in scopul de a limita tendita de supra-imprumutare aparuta in randul populatiei.

In acest moment, datoriile detinute de rusi se ridica la 817,3 miliarde de ruble, aproximativ 14 miliarde de dolari. Numarul persoanelor care inregistreaza restante de peste 10.000 de ruble s-a dublat in primul semestru al anului. Ministerul Economiei de la Moscova a emis o prognoza de contractie economica de 2,5-2,8 procente pentru anul in curs. Populatia s-a vazut nevoita sa recurga la imprumuturi pe masura ce preturile au explodat, inflatia din mai fiind calculata la 15,8%.

Comentarii