22.09.2016 14:30

Femeile înfruntă legile islamice din Iran, mergînd pe biciclete în public

Pe conturile de socializare ale mai multor femei iraniene au apărut imagini cu ele mergînd pe biciclete, sfidînd fetva - sentința dată de muftiu - care le interzice ciclismul în public.

Acest lucru se petrece după ce într-o declarație recentă, liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a menționat că femeilor nu le este permisă această activitate în public sau în prezența străinilor, transmite BBC.

Această chestiune a intrat în centrul atenției la începutul acestui an, cînd militanții din Iran au inițiat mișcarea ”car-free Tuesday” (n.r. – marți fără mașini), pentru a încuraja oamenii să renunțe la mașini în speranța reducerii poluării. Participarea femeilor la această mișcare, care presupunea mersul pe bicicletă, a fost condamnată de mai mulți clerici iranieni.

”Mersul pe bicicletă atrage adeseori atenția bărbaților și expune societatea la corupție și, așadar, contravine castității femeilor, astfel că trebuie să fie abandonată", a declarat Khamenei pentru mass-media de stat. Femei în campanie Masih Alinejad, jurnalista care a inițiat mișcarea ce susține ciclismul, le-a îndemnat pe femei să se laude că merg pe bicicletă și să folosească hashtagul #IranianWomenLoveCycling.

Femeile iraniene au ripostat astfel interdicției utilizînd rețelele de socializare. Videoclipurile postate de ele au strîns pînă în prezent zeci de mii de vizualizări. Unul dintre ele ilustrează o femeie care povestește cum i-au fost spuse ”lucruri urîte” de către bărbați, în timp ce trecea pe lîngă ei cu bicicleta.

SURSA

Comentarii