23.02.2016 14:24

Comercializarea ghioceilor pe marginea drumului, soldată cu demiterea unui oficial

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a efectuat o vizită inopinată pe traseul Chișinău-Orhei, acolo unde comercianții ambulanți vând ilegal ghiocei. Aceste flori sunt specii rare și sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei.

Vizita de verificare s-a soldat cu inițierea unei anchete de serviciu în privința șefului Inspecției Ecologice Orhei, Ștefan Mihalaș, cu suspendarea din funcție, pe care o ocupă de aproape 25 de ani.

„La fața locului am descoperit un număr impresionant de „negustori” ambulanți care, culmea!, nu au s-au simțit deloc intimidați de apariția noastră, ci și-au continuat nestingherit „activitatea”, încercând să ne vândă un buchet pentru 50 de lei. Alături de ei se aflau şi „managerii” — un grup de cinci tineri, cu constituție atletică, care coordonau activitatea „vânzătorilor”, printre care era și un copil minor (o fetiță de 10-12 ani)! Undeva mai departe probabil se află și „directorul” acestei societăți sau, mai bine zis, grup criminal căruia, se pare, poliția nu-i poate veni de hac”, spune ministrul Mediului.

Inspectorii de mediu din raionul Orhei, veniți la fața locului, spun că atunci când ei patrulează, comercianții nu vând pe marginea drumului.

„După insistențele noastre, peste circa 10 minute, când delicvenții dispăruseră în desișurile pădurii, la fața locului și-au făcut apariția inspectorii de mediu din raion și trei (!) echipaje ale poliției, care ne convingeau că atunci când ei patrulează zona nu este nici zare de ghiocel. Asta deși vânzătoarele ne-au declarat că vând constant flori și poliţiştilor, iar mai ieri a luat chiar și comisarul (probabil, din alt raion)”, mai spune Valeriu Munteanu.

Astfel, ministrul Mediului a dispus inițierea unei anchete de serviciu în privința șefului Inspecției Ecologice Orhei, Ștefan Mihalaș, cu suspendarea din funcție.

De asemenea, Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul General De Politie, pentru a reliefa importanța combaterii acestor tipuri de contravenții, date prin lege în competența poliției, precum și pentru a impulsiona crearea de grupuri mixte dintre inspectorii de patrulare și inspectorii ecologici.

Ministerului Educației i se va solicita să investigheze absențele nemotivate ale copiilor minori de la școală, expuși riscului pe marginea traseului, contrar propriei voințe.

www.unimedia.md

Comentarii