05.08.2016 14:50

Contrabandă cu ţigări în proporții deosebit de mari. Un moldovean riscă ani grei de puşcărie

Un moldovean este cercetat penal pentru contrabandă cu produse de tutungerie în proporții deosebit de mari.

Țigările erau destinate comercializării pe piața neagră a Uniunii Europene, preconizându-se un profit de aproximativ 22.000 de euro.

Reținerea a avut loc la ieșirea din țară prin postul vamal Sculeni. Acționând în baza analizei de risc, inspectorii vamali au supus unui control detaliat un autocamion, care, conform actelor de însoțire, transporta bare şi tije din oţeluri nealiate.

În urma verificărilor, vameșii au depistat, în total, 144.960 de țigarete, de diferite mărci, cu timbre de acciz ale Republicii Moldova. Produsele de tutungerie erau disimulate în podeaua dublă a semiremorcii.

Țigările au fost reținute în vederea confiscării, iar persoana implicată riscă închisoare de la 3 la 10 ani.

Alte două tentative de trecere peste frontiera vamală a bunurilor nedeclarate au fost prevenite de către vameșii de la Tudora, care au depistat mai multe loturi de mărfuri, tăinuite de controlul vamal.

Primul caz a fost înregistrat ieri, la intrarea în țară, fiind depistate 20 de telefoane mobile, nedeclarate vemeşilor. Conform procedurii, bunurile au fost confiscate, iar contravenientul, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 48 de ani, urmează să plătească o amendă de 3.000 de lei.

În cel de-al doilea caz, vameșii au perceput achitarea suplimentară a plăților vamale pentru un 1.320 de sticle de vin spumant, care nu au fost incluse în declarația vamală. Încălcarea a fost relevată în cadrul efectuării controlului documentar, inclusiv a certificatului de măsurare, fiind depistată o divergență de greutate de 2.818 kg.

Cercetările pe acest caz sunt continuate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

SURSA

Comentarii