14.07.2014 09:44

ESCALADAREA CONFLICTULUI DIN UCRAINA

Situația din estul Ucrainei continua să fie tensionată. Moscova a atenționat Kievul, duminică, în privinţa unor posibile "consecinţe ireversibile" pentru Ucraina. Aceast avertisment a fost adus după ce un proiectil de artilerie a căzut în orașul Dopnețc situat la frontiera cu Ucraina și a încendiat două case, provocand chiar moartea unui cetățean.

Rusia a considerat situația creată drept o provocare și un act de agresiune suplimentar al Ucrainei. Totodată, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a cerut Consiliului European să condamne comportamentul Rusiei, pe care a acuzat-o că introduce ilegal în ţara sa "material militar greu" şi că "atacă poziţii ale militarilor ucraineni", scrie într-un comunicat al președenției ucrainene. Poroşenko i-a cerut preşedintelui în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca problema ucraineană să fie înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European din 16 iulie.
În același context, preşedintele rus, Vladimir Putin şi cancelarul german, Angela Merkel, au avut ieri o întrevedere la Rio de Janeiro. Cei doi oficiali au convenit asupra faptului că situaţia din Ucraina, "tinde să se deterioreze", în timp ce Kievul îşi continuă ofensiva împotriva insurgenților proruşi din est.

Comentarii