28.11.2016 10:20

O femeie, mamă a doi copii, a murit după ce a refuzat să dea mită unui doctor

Ignoranţa şi egoismul a dus la moartea unei femei de 31 de ani, Diana Voloveţ, mama unei fetiţe de trei ani, Eva, şi a unui nou-născut, David.

Ea a făcut cunoştinţă cu un locuitor al oraşului Căuşeni şi s-a stabilit în oraşul natal al acestuia. Trăiau în concubinaj. Acum trei ani s-a născut Eva.

„Medicii i-au descoperit diabet şi au preîntâmpinat-o că nu mai are voie să nască, deoarece ar fi putut să intre în comă. Însă atunci când ea a aflat că este însărcinată cu David, era prea târziu să avorteze. Şi a decis să nască”, a declarat o prietenă de-a femeii.

A născut la Institutul Mamei şi Copilului acum două săptămâni. A trecut totul bine, s-a născut un băiat, pe care l-a numit David. După operaţie, de Diana s-a apropiat o soră medicală şi i-a spus că trebuie să îi dea chirurgului care i-a făcut operaţia 2.000 de lei. Altfel nu îi vor scoate aţele. Diana a sunat la linia fierbinte a Centrului Naţional Anticorupţie, însă reprezentanţii acestei structuri au expediat-o la Ministerul Sănătăţii.

Diana a sunat şi la Ministerul Sănătăţii şi s-a plâns pe comportamentul medicului. Între timp, a fost externată. Medicul, observând că Diana nu vrea să plătească, a pregătit actele pentru externare. Femeia s-a întors la Căuşeni. Între timp, a fost vizitată de către acelaşi medic şi i-a cerut să semneze o hârtie că nu are pretenţii faţă de spital şi faţă de el. Diana a semnat de teama că „medicii sunt legaţi între ei”. Aţele i-au fost scoase la spitalul din Căuşeni, se simţea tot mai rău.

Trăiau în condiţii grele, nu aveau canalizare şi încălzire, Diana şi copiii săi sufereau de frig. Duminică dimineaţă, 27 noiembrie, concubinul Dianei a plecat să cumpere produse şi, când s-a întors, femeia era deja moartă.

A fost foarte dificil mai departe, pentru că morga din Căuşeni nu funcţionează, iar cea din Ştefan-Vodă, unde aveau îndreptare, ar fi putut să o ia abia după două zile, relatează prietenele femeii decedate.

Copiii rămân pentru moment cu tatăl lor, tatăl tinerei a decedat acum câţiva ani, iar mama ei – anul trecut. David a fost luat de structurile de tutelă.

Solicitat de Jurnal de Chişinău, ofiţerul de presă al Institutului Mamei şi Copilului, Maria Clatico, ne-a declarat că nu poate să ne ofere nicio informaţie,deoarece, chipurile, nu ar şti nimic. La insistenţele noastre, aceasta ne-a spus totuşi că un şef de secţie al instituţiei medicale este la Ministerul Sănătăţii şi că va putea să ne ofere detalii după-amiază.


SURSA

Comentarii