30.06.2016 16:50

Schemă frauduloasă în sistemul de monitorizare a traficului rutier. Ce a depistat Curtea de Conturi

Consiliul Raional Ungheni a cumpărat sisteme de monitorizare a traficului rutier fără a coordona acest lucru cu Ministerul de Interne, care deține această competență în mod exclusiv.

Drept urmare, au fost încasaţi mai mulţi bani din amenzi, decât au fost declaraţi oficial. Nici obiectul, nici valoarea achiziției nu au fost stabilite cu exactitate. Mai multe constatări pe acest caz a făcut Curtea de Conturi, într-un raport de audit.

După verificările desfășurate de Curtea de Conturi au fost depistate mai multe încălcări în gestionarea banilor de către Consiliul Raional Ungheni. Printre acestea sunt și cele legate de sistemele de supraveghere video a traficului rutier.

"În locul serviciilor de monitorizare, reglaj și/sau mentenanță a echipamentului de monitorizare video, Consiliul Raional a achiziționat în anul 2014 servicii de monitorizare a traficului rutier care țin de competența Ministerului Afacerilor Interne", a menționat auditorul public Elena Colibă.

Serviciile de monitorizare au fost atribuite unui agent economic care nu are dreptul să le presteze. Cei care au desfășurat auditul au selectat 160 de achitări mai mari de o mie de lei, în sumă totală de 216.000 de lei, care au fost contrapuse cu procesele-verbale întocmite și existente în sistem.

"În rezultatul contrapunerii datelor, s-a constatat că 60 de încasări nu corespund niciunui proces-verbal întocmit în baza sistemelor de supraveghere video a traficului rutier", a mai spus auditorul public.

Președintele raionului susține că a studiat detaliat contractul semnat cu agentul economic după vizita auditorilor în teritoriu și a depistat anumite clauze dubioase.

"A fost inițiată procedura de reziliere a contractului respectiv. La moment nu se supraveghează, toată activitatea respectivă este întreruptă", spune președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Potrivit membrului Curții de Conturi Valeriu Chițan, este vorba despre o schemă frauduloasă, implementată în mai multe localități din ţară.

"Ungheniului și încă la vreo zece raioane li s-a întins o cursă, bine gândită, cu scheme, cu participarea autorităților centrale de resort", a conchis Valeriu Chițan.

Datele referitoare la amenzile încasate de Trezoreria teritorială Ungheni au fost comparate cu cele de la Serviciul Tehnologii Informaționale al MAI.

Diferența constă, pentru anii 2014 - 2015, în peste 1.300.000 de lei.

SURSA

Comentarii