25.11.2015 16:33

Talibanii au distrus elicopterul companiei moldovenești

Elicopterul MI-17 al companii aeriene din Republica Moldova, Valan International Cargo Charter a fost găsit ars ieri în Afganistan. Aeronava efectua zboruri în Afganistan conform unui contract cu guvernul SUA, acesta transporta materiale umanitare. În jurul orei 15:30, ora locală, Piloții au transmis un mesaj SOS informând că elicopterul a fost bombardat, arde și efectuează o aterizare forțată. Aeronava era pilotată de un echipaj din trei moldoveni.

Membrii echipajului sunt: Oleg Groza, născut în 1960, comandantul aeronavei și instructor de zbor; Co-pilotul Ionel Buruiană, născut în 1982 și inginerul de zbor Mihail Crigan, născut în 1975, care are, de asemenea calificarea de instructor. Pe lângă echipaj, la bord se aflau și 18 pasageri - afgani.

”Elicopterul de tip MI 17- nr. Inreg. ER-MGM operat de compania aeriana "Valan International Cargo Charter" din Republica Moldova, a lucrat în Afganistan prin contract cu „Aircraft Charter Solutions" sub egida Guvernului Statelor Unite, MAG DS CORP. Elicopterul acorda sprijin de transport aerian civil pentru Forțele de Securitate Națională ale Afganistanului. Pe 24 noiembrie, aproximativ la orele 15:30, ora locală a Afganistanului, un apel de tip "May Day" a fost primit de la echipajul elicopterului, informând că elicopterul a fost lovit, doborât și a luat foc. Conform informațiilor preliminare, elicopterul a efectuat o aterizare de urgență”, - a spus șeful Departamentului Comercial al companiei „Valan” Eugen Zagrebelinii.

Conform declarației făcute de prim-ministru interimar, Gheorghe Brega după reuniunea de urgență a cabinetului de miniștri, elicopterul doborât îndeplinea sarcina privind asigurarea alegerilor în Afganistan. Elicopterul a fost găsit ars, iar în imediata apropiere au fost depistate patru corpuri neînsuflețite. În același timp, una dintre victime ar putea fi un membru al echipajului, informația însă nu a fost confirmată.

”Elicopterul MI-17 este un elicopter privat, care activează la Afganistan prin contract cu alte firme în scop de ajutor umanitar. Nu este vorba de un elicopter al ONU. La fel, este clar faptul că la bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care 3 – echipaj moldovenesc”, - a declarat Gheorghe Brega, prim-ministru interimar.

Mass-media internațională cu referire la sursele de pe Internet ai mișcării "taliban" a raportat despre 17 sau 18 ostatici din rândul pasagerilor.

Comentarii