12.04.2016 10:02

Trei foști directori ai ”Casa Presei”, condamnaţi la câte 6 ani de închisoare

Trei directori, care au condus, în diferite perioade ale anilor 2008-2010, Întreprinderea de Stat Complexul „Casa presei”, şi contabilul-şef al instituţiei au fost condamnaţi la câte 6 ani de detenţie cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Este vorba despre foștii șefi Anatol Dubrovschi, Nicolae Lungu, Gheorghe Iuteş și fosta contabilă a instituţiei Dina Timofti.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, cei patru au fost recunoscuţi culpabili de comiterea infracţiunii prevăzute de art.328 alin.(3) lit. d) din Codul penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari statului. În decizie se mai menţionează că inculpaţii vor fi privaţi de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere sau de a exercita o anumită activitate în domeniul administrării publice pe un termen de 3 ani, pentru fiecare, din momentul reţinerii.

Directorii complexului „Casa presei” sunt învinuiţi că, în complicitate cu contabilul-şef, au acordat ilegal (fără acordul fondatorului), premii personalului de conducere şi altor angajaţi ai întreprinderii. În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că valoarea totală a acestora se ridică la aproximativ 2 milioane de lei. Astfel, prin depăşirea în mod vădit a limitelor drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, inculpaţii au provocat urmări grave intereselor publice.

Anterior, prin sentinţa Judecătoriei Centru a mun. Chişinău din 31.01.2014, atât directorii „Casei presei”, cât şi contabilul-şef, au fost achitaţi, pe motiv că fapta acestora nu ar întruni elementele infracţiunii prevăzute de art.42 alin.(5), art.328 alin.(3) lit. d) din Codul penal. Sentinţa însă a fost casată şi pronunţată o nouă hotărâre prin care cei patru au fost recunoscuţi vinovaţi.


Comentarii