10.09.2014 12:57

A DEMONSTRAT CĂ SE POATE! CUM FACE BANI UN MEȘTER DIN RAIONUL TELENEȘTI

Oamenii de afaceri din Moldova afirmă că voința este principalul motor care-i îndeamnă să-și deschidă propriul business. Un meșter specializat în confecționarea obiectelor din metal, originar din satul Negureni, Telenești și-a deschis un atelier care-i aduce profit. Totodată, participarea la proiectele de finanțare europeană l-a ajutat să-și lărgească capacitățile de producere, iar acum oferă locuri de muncă și pentru săteni. Cu toate acestea, materia primă este procurată la un preț ridicat și antreprenorul întâmpină greutăți.

Victor Zmuncilă a făcut studii în domeniul artelor plastice și a fost conducător de fanfară în satul de baștină, însă nevoile și dorința de a face bani în propria țară l-a determinat să învețe meseria de fierar. A lucrat o perioadă în Moscova după care s-a întors acasă și a deschis un atelier de prelucrare a fierului forjat.

Antreprenorul a apelat și la ajutorul fondurilor europene, câștigând un grant în valoare de 15 mii de lei de la "Hilfswerk Austria Moldova", cu ajutorul căruia și-a cumpărat utilajul necesar. Cu toate acestea, Victor Zmuncilă spune că încă mai întâmpină probleme în activitate.

Pentru a-și deschide afacerea, antreprenorul a investit peste un milion de lei. Conform datelor BNS, în Repeblica Moldova activează aproximativ 350 de întreprinderi care produc obiecte finite din metal. Cel mai mare importator de fier în Moldova este Ucraina. Tabla laminată din care meșterul confecționeacă obiectele este procurată din țară la un preț de circa 130 de lei per bucată.

Comentarii