09.02.2015 15:48

A fost stabilită data învestirii noului Guvern

Ședința Parlamentului, în care urma a fi examinată învestirea noului Guvern, programată pentru mâine, a fost amânată pentru joi, 12 februarie. Decizia a fost luată astăzi la ședința Biroului permanent al Legislativului.

Membrii Biroului Permanent al Parlamentului, întruniți astăzi, au decis că prima ședință a Legislativului din această sesiune va avea loc joi, 12 februarie. Solicitarea a venit chiar din partea premierul desemnat, Iurie Leancă. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a explicat faptul că termenul este legal.

Între timp, candidatul desemnat la funcția de premier Iurie Leancă mai urmează să continue discuțiile cu deputații liberali și cu cei comuniști pentru a-i convinge să susțină noul Cabinet de Miniștri. Deputatul Partidului Liberal Valeriu Munteanu a declarat astăzi că deocamdată formațiunea nu a primit o solicitare privind o nouă întrevedere cu Premierul desemnat. Iar referitor la condițiile în care liberalii ar susține Guvernul Leancă în cadrul ședinței de joi a Legislativului, Munteanu a precizat că PL va vota doar un guvern din care va face parte.

Replici dure au fost făcute de socialiști, decizia Biroului permanent al Legislativului de a transfera ședința în plen pentru ziua de joi, 12 februarie, i-a nemulțumit. Liderul PSRM, Igor Dodon, este practic convins că joi nu se va reuși învestirea unui nou guvern și are mari dubii în privința celei de-a doua tentative de votare. El a mai afirmat că PSRM va face uz de toate căile legale pentru a declanșa alegeri anticipate.

Joi, 12 februarie, expiră termenul când premierul desemnat, Iurie Leancă, trebuie să prezinte programul de guvernare, componenţa Cabinetului de Miniştri şi să ceară votul de încredere a Parlamentului. Tot pentru joi este programată prima ședință a noului Legislativ. Amintim că pentru învestirea Guvernului sunt necesare cel puţin 51 de voturi. Deocamdată, însă, doar 42 de deputaţi liberal-democraţi şi democraţi şi-au exprimat intenţia de a-şi da votul pentru noul Guvern Leancă.

Comentarii