17.05.2014 11:41

Acte regulatorii pentru mediul de afaceri

Guvernul afirmă că întreprinde pași concreți pentru ca mediul de afaceri din țară să devină mai pritenos pentru antreprenori. Activitatea acestora nu va mai fi constrânsă de factori, precum controale neașteptate sau situații de concurență neloială. În acest scop, executivul va aproba mai multe acte regulatorii.

Aproape 30 de acte normative privind mediul de afaceri vor fi aprobate de Guvern până la sfârșitul lunii mai a anului curent. În urma acestor acțiuni va fi reformată matricea politicilor de dezvoltare în domeniul competitivității. Agenții economici vor putea activa în condiții egale de concurență, iar costurile de reglementare se vor reduce, se arată într-o notă informativă a Guvernului. Totodată, se urmărește scopul consolidării stabilității sectorului financiar, simplificarea accesului la finanțare și transparența investițiilor publice.
Cele 20 de organe de control din Republica Moldova urmează să promoveze metodologii sectoriale în vederea creării unui registru al controalelor de stat. Autoritățile de control vor raporta trimestrial despre controalele planificate și le vor publica în registrul respectiv. Astfel, agenții economici vor fi scutiți de controalele neașteptate.
Reprezentanții Guvernului susțin că, în contextul politicelor de dezvoltare, vor fi promovate și alte reforme care au scopul de a consolida stabilitatea sectorului financiar. Printre acestea se numără amendamentele la Legea cu privire la piața de capital, orientate spre o mai bună protecție a acționarilor și investitorilor în valorile mobiliare din Republica Moldova, modificarea Legii cu privire la ipotecă și va fi aprobată o hotărâre care va obliga instituțiile publice și societățile pe acțiuni de stat să efectueze licitații publice pentru serviciile bancare.
Reformele vor fi realizate cu suportul financiar și tehnic al Băncii Mondiale.

Comentarii