26.01.2015 09:29

Alegeri CRUCIALE în Grecia! Elenii au ales partidul anti-austeritate

Alegeri cruciale în Grecia. Cetățenii eleni, au ales duminică între austeritate și faliment. Conform rezultatelor preliminare, partidul anti-austeritate de extrema stanga Syriza este pe cale sa castige detasat alegerile legislative din Grecia. După numărarea a 25,57% din voturi, Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, condusă de Alexis Tsipras, a obținut 35,38% din voturi, devansând cu peste șase puncte procentuale partidul de dreapta, Noua Democrație, condusă de premierul Antonis Samaras, pentru care au votat 28,94% dintre cei prezenți la vot, notează Agerpres.ro.

Poporul elen și-a decis duminică viitorul. Formaţiunea de extremă-stânga Syriza, care a promis să pună capăt măsurilor de austeritate impuse de UE, se clasează pe primul loc în scrutinul legislativ. Liderul partidului stângii radicale, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că "poporul grec a scris istorie" și "lasă austeritatea în urma lui.

Reprezentanții acesteia spun că măsurile de austeritate au înrăutățit condiţiile de viaţă ale grecilor și sunt gata "să negocieze" cu finanțatorii internaționali ai țării o "nouă soluție viabilă care să fie benefică pentru toți". Alexis Tsipras a mai declarat că "Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul structurii de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE și FMI, care s-a angajat din 2010 să îi împrumute aproximativ 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate.

De cealaltă parte, BCE susține ferm că nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei. În același timp, premierul în exerciţiu al Greciei, Antonis Samaras, şi-a recunoscut înfrângerea, însă continuă să creadă că Grecia este membră a Uniunii Europene şi a zonei euro şi şi-a exprimat speranţa că noul guvern va păstra aceste realizări. Menționăm că, de rezultatul scrutinului de duminică, depinde dacă Grecia va mai rămâne în Zona Euro sau nu.

Comentarii