03.04.2015 16:16

Alegerile locale generale vor avea loc pe data de 14 iunie

Alegerile locale generale vor avea loc pe data de 14 iunie, Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens, transmite UNIMEDIA. Autorii proiectului de lege au propus data de 7 iunie. Liderul fracțiunii PLDM, Vlad Filat a propus ca allegerile să fie desfășurate pe data de 14 iunie.
Dat fiind sărbătorile care se apropie, vorbim despre sărbătorile de Paște și ținând cont de acele 60 de zile necesare, propun data de 14 iunie”, a explicat Vlad Filat propunerea.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a propus ca pe viitor să fie prevăzută sintagma ca alegerile locale să se desfășoare în prima duminică a lunii iunie.
În acest an, alegerile locale se vor desfășura după reguli noi. Alegătorii din capitală vor alege pe lângă primarul general și primarii de sector. O hotărâre în acest sens este prevăzută în Legea privind administraţia publică locală, informează press.try.md.

Potrivit proiectului de lege, cele cinci sectoare vor fi conduse de primari şi consilii de sector, care vor fi aleși prin vot direct de cetățeni. Astfel de structuri locale există în Moscova, Kiev și București. Prevederea legală a fost adoptată de Parlament încă acum opt ani şi urma să fie aplicată la alegerile locale din 2011, însă aplicarea acesteia a fost amânată pentru scrutinul local din acest an.

Comentarii