04.10.2016 13:35

Alegerile prezidenţiale vor fi monitorizate de 11 experți OSCE

În Moldova şi-a început activitatea Misiunea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) de observare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rezultatele preliminare ale misiunii vor fi prezentate a doua zi după desfăşurarea alegerilor, iar raportul cu concluziile şi recomandările finale va fi publicat în decurs de opt zile după alegerile din 30 octombrie.

Şeful Misiunii de observare, Douglas Wake, a comunicat că misiunea din acest an este a 13-a de la lansarea în 1996.

„Membrii Misiunii se află de două zile în ţară, a avut deja întâlniri cu reprezentanţii ministerului de externe şi cu cei ai Comisiei Electorale Centrale. În cadrul misiunii vor avea loc întâlniri cu oficiali, cu reprezentanţii partidelor politice, cu societatea civilă şi mass-media”, a spus el.

Douglas Wake a subliniat că „rolul misiunii este de a observa, dar nu de a interveni în procesul electoral”.

„Un raport în baza observărilor va fi prezentat peste circa două luni de la scrutin. Observatorii vor urmări respectarea obligaţiilor internaţionale, respectarea legislaţiei naţionale, desfăşurarea campaniei şi reflectarea ei în mass-media”, a remarcat el.

Potrivit lui, echipa de bază de observare este formată din 11 experţi din 11 ţări membre ale OSCE. Misiunii i se vor alătura alţi 20 de observatori pe termen lung, iar mai aproape de ziua scrutinului încă 200 de observatori vor veni în ţară.

SURSA

Comentarii