15.11.2016 10:46

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Tapiola comentează cîștigul lui Igor Dodon

Șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, consideră că relațiile dintre UE și Republica Moldova nu se vor schimba foarte mult după victoria socialistului prorus Igor Dodon în al doilea tur al scrutinului prezidențial de duminică, urmînd ca ele să fie judecate "pe baza faptelor, mai puțin a vorbelor".

"Nu cred că (relațiile UE-R.Moldova — n.r.) se vor schimba foarte mult. În primul rînd, avem o linie de politici foarte consistentă în relațiile noastre cu Republica Moldova. Este o țară foarte importantă pentru noi, un vecin de importanță strategică. Ca și în cazul Guvernului, am avut o abordare foarte clară: judecăm foarte mult relațiile noastre pe baza faptelor", a declarat Pirkka Tapiola într-un interviu pentru AGERPRES.

El a mai spus că Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova "merge relativ bine", cel puțin în ceea ce privește partea de comerț, recunoscînd însă că "ar putea merge și mai bine".

"Avem o politică centrată foarte mult pe reforme reale, schimbare, transformare. Vom continua să lucrăm cu autoritățile Republicii Moldova pentru a promova și a facilita reformele, în beneficiul cetățenilor acestei țări. Interesul principal al UE este o țară prosperă, dezvoltată și modernă la granițele noastre. Cred că acesta este interesul nostru fundamental și va continua să fie obiectivul nostru", a afirmat diplomatul european.

Întrebat dacă afirmațiile din campanie ale președintelui ales Igor Dodon privind consolidarea legăturile Republicii Moldova cu Rusia ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, Pirkka Tapiola a spus că va judeca lucrurile "pe baza faptelor, mai puțin a vorbelor" și că relația dintre Chișinău și Bruxelles "este atît de profundă, încît nu poate fi răsturnată sau destabilizată foarte ușor".

"Sîntem legați unii de ceilalți prin conexiuni precum asocierea politică și integrarea economică. Acestea sînt bazele Acordului de Asociere, ale Parteneriatului Estic. Sîntem principalul partener economic și principalul donator pentru această țară", a subliniat el.

Igor Dodon a cîștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, obținînd 52,18% din voturi. El a învins-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, care a obținut 47,92% din sufragii.

SURSA

Comentarii