17.10.2016 09:16

O dronă americană a survolat teritoriul Moldovei şi Ucrainei

O dronă strategică (DS) RQ-4 Global Hawk a FMA a efectuat un zbor de recunoaștere în apropierea Crimeii, din direcţia Mării Negre, şi teritoriului Ucrainei, au comunicat portaluri occidentale de informare, care monitorizează deplasarea aeronavelor militare.

Potrivit acestora, sîmbătă o dronă americană cu rază lungă, care a decolat iniţial de pe baza aviatică Sigonella din Sicilia, la început s-a apropiat de Crimeea din partea de vest a Mării Negre, la altitudinea de 15,5 mii de metri, apoi, survolînd spaţiul aerian al Ucrainei la ţărmul regiunii Nikolaev, a continuat zborul spre est de la Herson pînă la Melitopol, efectuînd operațiuni de recunoaştere spre nord de peninsulă.

Ţinîndu-se cont de posibilităţile de recunoaştere la distanţa de pînă la 399 km, drona RQ-4 Global Hawk putea cerceta și Donbassul din raionul Melitopol. Potrivit datelor disponibile, alîndu-se la 15 km nord de Melitopol, ea s-a apropiat la 217 km de linia de delimitare de lîngă Doneţk.

La întoarcere, drona americană a survolat regiunile Kirovograd şi Vinniţa ale Ucrainei, Moldova, România, Bulgaria şi Grecia.

Potrivit unor surse deschise, aparatul poate patrula timp de 30 de ore, aflîndu-se la altitudinea de 15-18 mii de metri. Din ianuarie 2015, dronele strategice americane efectuează în mod sistematic zboruri în zona Mării Negre.

După cum s-a comunicat, în ultimele cîteva săptămîni a sporit considerabil intensitatea zborurilor avioanelor americane de recunoaştere la frontierele ruse, în particular, lîngă ţărmul Crimeii, deasupra bazelor din Siria şi în raioanele dislocării navelor maritime militare ale FMM ale Rusiei în zona de est a Mării Mediterane. Practic zilnic se atestă pînă la două-trei şi mai multe zboruri de acest gen.

SURSA

Comentarii