29.10.2014 15:47

ȚĂRILE BALTICE PRETIND LA ECARTAMENT EUROPEAN

Statele baltice vor 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a trece la ecartament european. În acest sens, cele trei state Estonia, Letonia şi Lituania, au semnat la Riga un acord pentru înfiinţarea unei societăţi mixte destinate adaptării căilor lor ferate la standardul european, în ideea de a putea lega Tallinn de Varşovia pe calea ferată.

Căile ferate din Estonia, Letonia şi Lituania utilizează ecartamentul sovietic, iar crearea unei societăţi mixte va permite statelor baltice să solicite finanţare europeană prin care să acopere până la 85% din costurile acestui proiect, estimate la 3,7 miliarde de euro. Botezată Rail Baltica, linia de tren de mare viteză Tallinn – Varşovia este destinată să intre în serviciu în anul 2025 şi figurează deja pe lista principalelor 30 de proiecte de transport ale Uniunii Europene.

Potrivit autorităților lituaniene, în condițiile în care infrastructura feroviară actuală nu este conectată la restul Uniunii Europene, nu pot fi dezvoltate relațiile comerciale cu celelalte țări membre. La finalizarea lucrărilor de trecere la ecartamentul european, trenurile rapide vor putea circula între Tallinn, Riga şi Kaunas (Lituania) cu o prelungire până în capitala Vilnius. Rail Baltica ar urma să permită transportul anual a cinci milioane de pasageri şi 13 milioane tone de marfă, începând din 2025.

Comentarii