24.03.2015 09:13

Atenție! Produse periculoase pentru consumatori, interzise pe piața UE

În 2014, aproape 2.500 de produse periculoase au fost retrase de pe piața Uniunii Europene. Despre acest lucru a informat Comisia Europeană. Produse considerate nocive variau de la jucării și articole vestimentare, până la autovehicule. Potrivit executivului comunitar, de obicei, acestea fie erau interzise în UE, fie erau eliminate de pe piețe, deoarece erau periculoase pentru consumatori. China rămâne principala țară de origine a produselor periculoase.
Legislația europeană prevede că, atunci când statele UE depistează un produs care nu este sigur, trimit o notificare în Sistemul de alerta rapidă. Astfel, anul trecut, au fost efectuate 2.435 de notificări, o creștere de 3% în comparație cu 2013.
Procedura este următoarea: în momentul emiterii notificării, toate celelalte țări vor căuta respectivul produs pe piețele lor, iar țările care îl vor găsi, vor indica ce măsuri au luat.
Acestea ar putea fi: interzicerea sau oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale.
În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective au fost jucăriile (cu 28% din totalul produselor depistate ca fiind periculoase) și articolele vestimentare, produsele textile și articolele de modă (cu o pondere de 23%).
Printre riscurile cel mai frecvent cauzate de aceste produse, se numără riscul de rănire, riscurile legate de substanțe chimice și riscurile de asfixiere.
Anul trecut, 64% din numărul total de notificări au fost produse provenite din China. De altfel, o situație similară s-a înregistrat și în 2013.
În prezent, treizeci și una de țări din UE fac parte din Sistemul de alertă rapidă.

Comentarii