23.03.2015 17:23

Banca Mondială va aloca RM 60-70 milioane de dolari numai dacă Guvernul va lua măsuri pentru stabilizarea sectorului financiar

Banca Mondială pregăteşte un plan pentru sprijinirea bugetului Republicii Moldova. Este vorba de aproximativ 60-70 milioane de dolari care vor fi acordați pe parcursul anilor următori, însă mijloace financiare vor fi acordate Guvernului doar atunci când vor fi luate măsurile necesare pentru stabilizarea sectorului financiar. Declarația a fost făcută de Directorul de Ţară al BM în Moldova, Alex Kremer, într-un interviu pentru revista Bănci și Finanțe.

Directorul de Ţară al BM în Moldova a pus degetul pe rană, atunci când a fost întrebat despre cele mai stringente acțiuni pe care trebuie să le facă Guvernul de la Chișinău. Pe lângă îmbunătățirea mediului de afaceri și eliminarea corupției, el a menționat că sistemul bancar moldovenesc trebuie să fie supus unei ”curățiri”. ”Aceasta înseamnă că cele 3 bănci aflate sub administrarea BNM - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - niciodată nu trebuie să mai coste bugetul public vreun ban”, a spus Alex Kremer. În opinia oficialului BM, sumele de bani pe care cetăţenii simpli ai Republicii Moldova le-au pierdut în urma fraudelor de la cele trei bănci sunt şocant de mari. „Chiar dacă sunt un economist cu experienţă care trebuie să vadă lucrurile într-un mod foarte obiectiv, nu pot să nu devin emotiv atunci când mă gândesc ce sume mari de bani au fost scoase din bănci prin fraudă şi cât de mult vor avea de suferit din această cauză cetăţenii RM”, a spus Alex Kremer. El a cerut autorităţilor să ia măsuri urgente pentru a exclude pe viitor repetarea unor astfel de scenarii la alte instituții bancare.

Comentarii