26.10.2014 13:09

BĂNCILE AU TOT MAI MULTE CREDITE NEPERFORMANTE

Problemele de export cu care se confruntă RM în acest an, îndeosebi pe piețele din Est, au un impact negativ asupra sectorului real. Incidență care s-a transpus și asupra sectorului financiar bancar. Datele BNM arată că în nouă luni ale anului curent, creditele neperformante la bănci au crescut simțitor.

Creditele problematice sau neperformante, demonstrează, în final, incapacitatea agenților economic de a restitui banii contractați. Astfel, la sfârșitul lunii septembrie, soldul creditelor neperformante în valoare absolută a constituit 5,80 mld. lei sau cu 19% mai mult față de sfârșitul anului precedent. Ponderea creditelor neperformante în totalul de credite s-a majorat cu 0,7% până la 12,3%. Experții spun că acest nivel este unul destul de înalt pentru sectorul bancar.

Expertul susține că cele mai multe credite neperformante sunt pe seama agenților economici din sectorul agrar. Și chiar dacă Guvernul a cerut băncilor să-și revadă politica de creditare a agricultorilor, sunt și alte sectoare care au fost afectate de embargo și au probleme la restituirea creditelor contractate anterior.

Primele trei bănci, la care creditele problematice au cote înalte, dețin concomitent și cea mai mare pondere în finanțarea sectorului real. Potrivit datelor BNM, în primele nouă luni ale anului curent valoarea creditelor neperformante la Victoriabank a fost de 1,12 mld. lei, la Agroindbank - 617,5 mil. lei și de 584,1 mil. lei la Moldinconbank. Aceste bănci dețin o pondere de 40% din totalul creditelor neperformante și de 52% în totalul de finanțări pe sector. La BEM, Banca Socială și Eximbank, de asemenea, se atestă cote înalte ale creditelor neperformante.

Comentarii