20.02.2015 10:33

BBC: ”Demersul ANTICORUPŢIE al României ajunge până la elite”

România pare să devină în sfârşit serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE şi la 13 ani de la înfiinţarea DNA, comentează BBC News Online, într-un material despre recentele acţiuni ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au ajuns până la vârful politicii româneşti.

"România este pe calea cea bună şi trebuie să o continue", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, comentând ultimele informaţii din România cu privire la combaterea corupţiei. Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost înfiinţat în 2007 pentru monitorizarea reformei judiciare şi a luptei împotriva corupţiei în România şi Bulgaria. Informaţiile pozitive sunt cruciale pentru ca România să fie primită în Schengen.
Doar anul trecut, 1.138 de figuri publice, inclusiv politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, judecători şi procurori au fost condamnaţi de DNA - o rată mai mare de patru persoane pe zi, precizează Mediafax.ro.
O condamnare tipică a DNA a fost cea a Monicăi Ridzi, fost ministru al Sporturilor şi Tineretului. Ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat de funcţie cheltuind 800 de mii de dolari din banii statului pentru concerte la preţuri exagerate, folosind companiile ei favorite. Chiar şi favorita fostului preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea, se află sub investigaţia DNA. Udrea, fost ministru al Turismului şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, în prezent parlamentar, a fost arestată săptămâna trecută.
Ultimele ţinte ale DNA includ rudele premierului social-democrat Victor Ponta - mama, sora şi cumnatul acestuia mai scrie BBC.

Comentarii