05.09.2014 07:57

BCE REDUCE DOBÂNDA LA UN MINIM ISTORIC

Banca Centrală Europeană a redus rata de bază pentru operațiunile sale în zona euro la un nivel minim istoric de 0,05%, adică cu zece puncte, anterior aceasta fiind de 0,15%. Este pentru a doua oară în ultimele trei luni când BCE ia hotărârea să reducă dobânda de bază cu scopul acestei decizii este de a stimula economia zonei, care stagnează în prezent, și de a evita pericolul deflației, transmite AFP.

Banca Centrală Europeană a mai decis să majoreze și sumele plătite de băncile comerciale pentru a plasa la instituție fondurile în exces pe care le dețin, până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior. Totodată, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,3% (de la 0,4% anterior).
În același timp, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a salutat măsurile anunțate de Banca Centrală Europeană. Ea consideră că aceste măsuri vor ajuta la contracararea pericolului reprezentat de perioada lungă cu inflație scăzută a statelor europene.
Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru curent, în comparație cu economiile SUA și Marii Britanii, economia zonei euro a stagnat, în timp ce în luna august rata anuală a inflației a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Comentarii