16.10.2014 15:18

BIOMASĂ DE CALITATE PENTRU CĂLDURĂ ȘI ECONOMIE! SFATURI DE LA SPECIALIȘTI

Pentru că suntem în prag de iarnă, iar instalațiile de încălzire pe bază de biomasă sunt tot mai populare, specialiștii din cadrul Proiectului Energie şi Biomasă au prezentat astăzi sfaturi și modalități practice prin care consumatorii s-ar putea asigura de calitatea brichetelor procurate.

Datorita acestui proiect 30 de afaceri au fost lansate şi dezvoltate şi au fost create circa 100 de noi locuri de muncă. Antreprenorii agricoli au achiziţionat în rate, din fonduri europene, utilaj de producere a brichetelor și peletelor. Echipamentele au fost acordate în condiţii avantajoase, cu plata în rate pe perioadă de 3 ani, fără să se achite comision, dobândă sau TVA.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, dintre care 14 mln Euro acordați de Uniunea Europeană și 560,000 Euro de PNUD Moldova. Potrivit reprezentanților proiectului, a doua etapă a acestuia va continua în anii 2015-2017 cu un buget de circa 10 milioanae de euro, bani din fonduri europene.

Beneficiari ai acestui proiect sunt doi medici și un economist din comuna Ghidighici care au hotărât să-și deschidă împreună o linie de producere a brichetelor din rumeguş de lemn. Potrivit proprietarului, ideea a apărut după ce a procurat o centrală bazată pe biomasă. Neavând materie primă pentru a folosi cazangeria, și-a pus întrebarea referitor la fabricarea brichetelor.

Cu toate că astăzi în Republica Moldova există peste 100 de producători de pelete și brichete, aceștia susțin că cererea depășește oferta. Acest lucru fiind datorat avantajelor pe care le au brichetele comparativ cu gazul sau cărbunele. Potrivit producătorilor, brichetele sunt pur ecologice, iar cenușa acestora poate fi folosită ca îngrășământ pentru sol. De asemenea, dacă o tonă de cărbune costă în prezent peste 4000 de lei, atunci prețul unei tone de brichete este de peste 1600 de lei, valoarea energetică fiind aproape aceeași.

Totodată specialiștii din cadrul Proiectului Energie și Biomasă au ținut să preântâmpine consumatorii în ceea ce privește calitatea brichetelor pe care ar dori să le procure. Pentru a preveni erori în acest sens, au propus câteva modalități practice la îndemâna oricui, precum lovirea unei brichete sau punerea acesteia într-un vas cu apă. Dacă se fărămițează sau iese la suprafața apei atunci valoarea sa energetică este foarte mică.

Una dintre cele mai mari avantaje ale acestui gen de afacere este că materia primă se află acasă la un preț foarte accesibil sau chiar gratuit. Producătorii încheie contracte cu fabricile de mobilă, ateliere și alte întreprinderi și își achiziționează rumegușul de lemn la un preț mediu de 350 de lei pentru o tona. Precizăm că proiectul susține și famiilile care doresc să-și instaleze o centrală în gospodărie. Până în prezent 500 de familii din sate şi oraşe şi-au instalat acasă cazane pe biomasă, cu 1.300 de euro subvenţionare din fonduri europene, sau 40 la sută din prețul centralei. Potrivit colaboratorilor proiectului, capacitatea tehnică a liniilor de producere a brichetelor şi peletelor existente în R. Moldova poate deja substitui importurile de cărbune ce constituiau anii trecuţi circa 150.000 tone şi, respectiv, 400 mln. lei plătiţi din bugetul ţării.

Comentarii