21.08.2014 08:08

CAZIERE DE INTEGRITATE PENTRU FUNCȚIONARII PUBLICI

Funcţionarii publici vor avea caziere de integritate, care vor confirma respectarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Potrivit serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, documentul este o bază de date cu privire la rezultatele testelor de integritate profesională, precum şi certificatul de cazier al integrităţii profesionale. Reprezentanții CNA susțin că noul proiect de lege va împiedica funcționarii care nu dau dovadă de intregritate în cadrul testelor realizate să se angajeze ulterior în serviciul public, dacă aceștia au fost implicați anterior într-un act de corupție.
Ţinînd cont că Legea privind testarea integrităţii profesionale este pusă în aplicare începând cu 14 august curent, CNA a propus intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la cazier începând cu 1 ianuarie 2015.
Potrivit legii prenotate, agentul public este obligat să evite influenţele necorespunzătoare în exercitarea atribuţiilor de serviciu, urmând să comunice conducătorului entităţii publice despre încercările de a fi influenţat.
În aceeaşi şedinţă, Executivul a aprobat şi Regulamentul cu privire la evidenţa cazurilor de influenţă necorespunzătoare, CNA fiind prima instituţie din ţară care a creat modelul documentului menţionat. Prin urmare, toate instituţiile publice urmează să-şi adopte regulamentele interne după modelul prevăzut în Hotărârea Guvernului.

Comentarii