06.07.2016 13:37

CEC, acționat în judecată de patru partide politice

Patru formațiuni politice au acționat Comisia Electorală Centrală în judecată, după ce instituția a instituit norme noi de reflectare a evidenței contabile a partidelor.

Informația se conține în raportul prezentat astăzi de către directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan, pe marginea gradului de realizare de către CEC a sarcinilor prevăzute în Foaia de parcurs. Potrivit lui Boțan, CEC a elaborat un mecanism nou de monitorizare a respectării cadrului normativ privind finanțarea partidelor, lucru ce a trezit nemulțumirea unor formațiuni.

„CEC a elaborat modelul documentației privind evidența financiară. Mai mult decît atît, este angajată într-un proces de reflectare a evidenței contabile a partidelor pe aplicația online Sistemul informaţional automatizat de stat «Alegeri». Este un lucru ce merită menționat. Un șir de partide politice sînt nemulțumite de acest regulament, spunînd că CEC și-a depășit competențele și a devenit un creator de norme, în loc să fie o instituție care aplică normele. Patru partide au acționat CEC în judecată, procesul este în desfășurare. Partea pozitivă este că acest proces poate duce la găsirea unui numitor comun”, a explicat Igor Boțan.

O altă acțiune ce urma a fi întreprinsă în perioada martie-iunie 2016 se referă la finanțarea din bugetul de stat a partidelor care au înregistrat rezultate bune la alegerile precedente. Potrivit lui Igor Boțan, deși în proiectul bugetului de stat pentru acest an e stipulat că 0,13 la sută din venituri vor fi alocate partidelor, acești bani încă nu au fost debursați.

„CEC va repartiza aceste alocații după o formulă stabilită, dar nu e clar cînd, pentru că se apropie alegerile, iar partidele au nevoie de aceste resurse”, a punctat directorul Asociației ADEPT.



SURSA

Comentarii