30.01.2015 10:16

CEDO critică plecarea Rusiei din Consiliul Europei

Președintele CEDO a criticat dur plecarea Rusiei din Consiliul Europei. Dean Spielmann a declarat în cadrul unei conferințe de presă ținute la Strasbourg că despărțirea de Rusia ar constitui un "dezastru politic", transmite Agerpres.

Președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului, Dean Spielmann, a declarat că 'Un stat membru care ar intenționa să părăsească Consiliul Europei' sau să denunțe textele CEDO, organismul său judiciar, ar reprezenta 'un foarte mare eșec pentru protecția drepturilor fundamentale în Europa'.
Amintim că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis miercuri prelungirea suspendării dreptului la vot a celor 18 membri ai delegației ruse în cadrul forului legislativ, până în aprilie. Măsură care a fost decisă și anul trecut după anexarea Crimeii la Rusia.
Ulterior, șeful delegației ruse, Aleksei Pușkov, a anunțat că Rusia nu va mai participa la lucrările APCE până la sfârșitul anului și chiar va lua în calcul părăsirea Consiliului Europei, structură care reunește 47 de state. Rusia este membră a Consiliului Europei din anul 1996.

Comentarii