06.03.2015 10:25

Cehia cedează Poloniei un teritoriu, înglobat forțat în Cehoslavacia de URSS

Cehia intenționează să transfere Poloniei 3,5 kilometri pătrați de teritoriu disputat la granița pentru a pune capăt litigiului teritorial care dureaza din 1950, potrivit The Telegraph, scrie Paginaderusia.ro.

Praga a propus Varșoviei modificarea graniței comune, stabilită în timpul Războiului Rece la presiunea sovietică. Partea cehă a explicat intenția de a renunța la o parte din teritoriu prin dorința de a „dezvolta relații de bună vecinătate” cu polonezii.

Acum Praga așteaptă aprobarea Varsoviei pentru planul de redesenare a traseului frontierei.

Polonia va primi teritoriul său înapoi. Dar toate detaliile cazului sunt confidentiale, așa că nu vă pot spune despre acesta” – a declarat premierul Republicii Cehe Bohuslav Sobotka.

Anterior, Praga a oferit compensații financiare pentru teritoriul aflat în litigiu. Dar partea poloneză a refuzat. Mass-media din Cehia a aflat că teritoriul disputat ar fi în Moravia de Nord și Boemia de Nord.

Litigiul de frontieră polono-cehoslovac a început între cele doua state proaspat infiintate în 1918 si a vizat zonele Těšín din Silezia, Orava și Spisz. După al Doilea război mondial disputa s-a extins si asupra teritoriului din jurul orașelor Klodzko și Ratibor, care până în 1945 au aparținut Germaniei. Solutia gasita in 1958 și care s-a dovedit a fi nedreapta pentru Polonia a fost impusa de URSS.

Comentarii