22.05.2015 08:50

Cele mai profitabile bănci din țară

Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank – acestea sunt băncile de top din țară care au înregistrat profit în primele patru luni ale anului. Datele au fost făcute publice de Banca Națională a Moldovei, care a prezentat informația privind contul de profit sau pierderile sectorului bancar la data de 30 aprilie 2015.

Potrivit BNM, în primele 4 luni ale anului curent, sistemul bancar al Republicii Moldova a generat un profit cumulat de 412,4 milioane lei. Dacă comparăm cu perioada similară a anului trecut, profitul total al băncilor a crescut cu peste 25%. Astfel, liderul la capitolul profit este Moldova Agroindbank, înregistrând valoarea de 210,2 milioane lei. MAIB este urmată de către Moldindconbank cu un profit de 117,1 milioane lei și Victoriabank cu 85,7 milioane lei.

Menționăm că dintre cele 14 bănci comerciale prezente pe piață, 2 instituții financiare au înregistrat un rezultat financiar negativ. Este vorba despre două dintre cele trei instituții financiare problematice, Unibank și Banca de Economii. Cât privește Banca Socială, aceasta a evitat la limită pierderea financiară înregistrând un profit în valoare de 1,6 milioane lei după 4 luni de activitate în anul curent. Reamintim că toate aceste trei bănci se află sub administrare specială a BNM începând cu sfârșitul anului precedent.

Comentarii