30.09.2014 09:57

CELE MAI SIGURE BĂNCI DIN LUME SUNT ÎN EUROPA. PE CE POZIȚIE SE ALFĂ MOLDOVA

În Europa sunt cele mai sigure bănci din lume. Potrivit unui top al revistei Global Finance, cea mai sigură instituție creditară din lume este o bancă de dezvoltare deținută de statul german, informeaza Agora.md.

La cea de a 23-a ediție a topului celor mai sigure bănci din întreaga lume, revista Global Finance a prezentat lista celor mai de încredere instituții bancare din lume în anul 2014. Topul este structurat pe mai multe compartimente: cele mai sigure bănci din lume, cele mai sigure bănci pe continente în parte, cele mai sigure bănci pe țări etc. Rezultatul complet al clasificării efectuate va fi prezentat în ediția din noiembrie curent a revistei.

În ceea ce privește Europa de Vest, printre 10 cele mai sigure bănci s-au strecurat instituții din cinci țări. Cele mai multe le-au revenit Germaniei - patru bănci, care deține și prima poziție, fiind urmată de Olanda și Franța cu câte două bănci, Elveția și Luxemburg a câte o bancă. În top 10 cele mai sigure bănci din Europa Centrală și de Est au intrat trei țări.

Pe primele două poziții sunt instituții din Cehia, care este prezentă în top cu două bănci. Polonia, deși e în spatele Cehiei, are tocmai cinci bănci prezente în top. Alte trei instituții sunt din Rusia.

Deși Moldova nu apare în topul celor mai sigure bănci, totuși în mod indirect am ajuns și noi în clasament. Or banca germană aflată pe prima poziție a celor mai sigure bănci din Europa Occidentală este deținătoare a unei cote în capitalul social al băncii ProCredit Bank din Moldova 14,1%.

De asemenea și banca deținută de statul rus Vnesheconombank, a noua în clasamentul pe Europa Centrală și de Est, are acțiuni în una din băncile moldovenești, și anume în Banca de Economii, cota fiind de 25% din capitalul social. Instituțiile care au intrat în acest top vor fi ulterior premiate la o întrunire oficială anuală împreună cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Evenimntul va avea loc pe 11 octombrie 2014, la Washington, SUA.

Comentarii