10.09.2014 14:22

COMISIA EUROPEANĂ ARE O NOUĂ CONDUCERE! CINE SUNT NOII MEMBRI

Președintele viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat astăzi componența noii sale echipe cu lista de comisari și posturile lor pentru următorii cinci ani. Ei au funcția de a contribui la construcția politicii pentru 500 de milioane de europeni în blocul de 28 de țări. Marea Britanie și Franța au ocupat cele mai importante posturi în supraveghea serviciilor financiare și politicii economice a UE.

Marea surpriză a conferinței de presă organizată de președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost că germanul Gunther Oettinger, nu a primit portofoliul Comerţului, aşa cum era de aşteptat, mai ales că din această postură ar fi fost important pentru germania să poarte negocierile privind acordului comercial şi de liber schimb al UE cu SUA. În schimb, acest portofoliu ia revinit actualului comisar suedez pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
Totodată, Marea Britanie va supraveghea serviciile financiare în noua Comisie Europeană. De locurile de muncă ale UE va fi responsabil Jonathan Hill, tot din MB. Și Franței, ia revenit un portofoliu important de supraveghere a politicii economice, iar românca Corina Crețu a primit Politica Regională.
Jean-Claude Juncker, noul președinte al Comisiei Europene a declarat că pentru instituția pe care o reprezintă acesta este un nou început.
La începutul activității Comisiei Europene avem niște oportunități deosebite, dar și obligația de a veni cu un început în forță, pentru că avem de rezolvat probleme serioase: criza geopolitică, relansarea economică și să construim o Uniune Europeană cu noi locuri de muncă pentru cetățeni.
Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor avea loc între 29 septembrie și 3 octombrie. Salariul anual al unui comisar UE este de aproximativ 250,000 de euro.

Comentarii