16.03.2015 09:54

Creșterea economica a depașit așteptarile. PIB-ul a sporit cu 4,6% față de anul 2013

Economia moldovenească a înregistrat anul trecut o creștere de 4,6% față de anul precedent. Datele preliminare au fost publicate astăzi de Biroul Național de Statistică.

În 2014, produsul intern brut a însumat 111,5 miliarde de lei, într-o creștere de 4,6% față de anul precedent. Motorul creşterii economice a fost sectorul bunurilor care a contribuit la avansul PIB-ului cu 27%. În schimb, valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu anul precedent cu doar 4,2%, contribuind la sporirea Produsului intern brut cu 2,4% Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările anului precedent respectiv cu 8,2% şi 7,2%. Valoarea adăugată brută din construcţii a crescut cu 10,6%, urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul +6,1%, transporturi şi comunicaţii +3,4% Datele Biroului Național de Statistică arată că consumul final a fost în creștere cu 2,4%, fiind influențat de majorarea consumului final al populației.

Amintim că organismele internaționale anticipau o creștere a economiei moldovenești în limitele 2 -3,5% în anul 2014. Pentru anul curent, economiștii anticipează o recesiune economică pe pe fundalul situaţiei precare din sectorul financiar al Republicii Moldova, dar şi a înrăutăţirii relaţiilor comerciale cu partenerii din este ca urmare a războiului din Ucraina.

Comentarii