19.12.2014 16:08

Cum se fabrică mobila în Moldova?

Industria de prelucrare a lemnului și de producere a articolelor din lemn se confruntă cu mai multe probleme. Lipsa muncitorilor calificați, deficitul de materie primă și concurența neloială favorizată de autorotăți, afectează dezvoltatrea acestui sector. Fabrica de mobilă din Zona Economică Liberă ”Ungheni Business” zi de zi luptă cu acești factori, însă, chiar și așa produce lucruri exclusive, care sunt comercializate pe piața locală, dar și în Federația Rusă.

Pe teritoriul Zonei Economice Libere ”Ungheni Business” din 2011 activează o fabrică de mobilă care produce dulapuri, sufragerii și dormitoare. Mobilierul este vândut pe piața locală și în Rusia, însă până a înfrumuseța locuițele clinților, lemnul trece printr-un îndelungat proces tehnologic.

Acest ulilaj este produs în Austria și coastă 60 de mii de euro. Aparatul operează designul, iar asta poate dura de la câteva minute, până la mai multe ore. După această etapă, urmează șlefuirea și vopsirea lemnului.

Cu toate acestea, sectorul de prelucrare a lemnului și fabricare a articolelor din lemn se confruntă cu multe probleme. Ion Procopciuc, directorul acestei întreprinderi a declarat că duce lipsă permanentă de muncitori calificați, impozitele, taxele și chiria în fiecare lună bat la buzunar, pe unde mai pui că și majoritatea materiei prime este nevoit să o importe.

Tot lemnul utilizat la fabrica de mobilă din ZEL Ungheni este importat din România la un preț de 200-350 de euro pentru un metru ster. Aici lucrează 27 de angajați. Conform datelor Biroului Național de Statistică în anul 2013 în Republica Moldova activau 233 de întreprinderi care se ocupă de prelucrarea și fabricarea articolelor din lemn.

Comentarii