11.10.2016 10:16

Încă nu a fost stabilită data pentru noua şedinţă în formatul "5+2"

Deocamdată nu a fost stabilită data pentru o posibilă şedinţă în formatul "5+2".

Potrivit site-ului Ministerului de Externe al regiunii, el a spus că problemele pe care partea transnistreană le-a abordat la întrevederea precedentă de la sfîrşitul lunii septembrie, inclusiv referitoare la transportul de mărfuri pe cale feroviară, depind în exclusivitate de părţile negocierilor – Moldova şi Transnistria.

Potrivit comunicatului, Cord Meier-Klodt "a fost de acord cu necesitatea de a depune toate eforturile pentru a înainta în dialog şi a menţionat că preşedinţia OSCE a intensificat cooperarea cu mediatorii şi observatorii". În acelaşi timp, el a recunoscut că preşedinţia în exerciţiu "nu a reuşit să realizeze totul în termenul stabilit".

"Însă vă dau asigurări că voi face tot posibilul pentru a continua consultările şi a atinge rezultate maxime în perioada rămasă. Acesta este ultimul trimestru al preşedinţiei Germaniei în OSCE şi voi transmite aceste realizări succesorului meu – reprezentantului preşedinţiei în exerciţiu din partea Austriei", a remarcat diplomatul german.

În opinia lui Ignatiev, timpul care s-a scurs după semnarea Protocolului de la Berlin a arătat degradarea înaintării pozitive în negocieri.


Acest fapt a fost menționat luni la Tiraspol de către reprezentantul special al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, la finele întrevederii cu principalul negociator al Transnistriei, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Vitali Ignatiev.

"A scăzut esenţial intensitatea întîlnirilor la toate nivelurile şi, cu regret, au apărut un şir de probleme suplimentare. A fost actualizată problematica comunicaţiei feroviare. Nu au fost soluţionate nici problemele pe care le-am inclus în Protocolul de la Berlin. În ultimul timp, ne confruntăm cu probleme suplimentare legate de libera circulaţie", a menţionat diplomatul, care consideră că în condiţiile actuale, părţile "au nevoie de un impuls politic pentru a-și îndeplini angajamentele asumate".

El a subliniat că desfăşurarea şedinţei în formatul "5+2" ar permite intensificarea activităţii pentru soluţionarea problemelor acute în relaţiile dintre Transnistria şi Moldova.

"Consider că potenţialul preşedinţiei Germaniei nu a fost epuizat. Deşi a rămas puţin timp, am propus şi îi propun colegului meu să folosească acest timp cît mai eficient în cadrul procesului de negocieri", a încheiat Ignatiev.


SURSA

Comentarii