20.03.2015 17:03

Datele ultimului studiu realizat de Centru Analitic Independent arată că salariu minim poate agrava şomajul forţei de muncă tinere şi necalificate

Salariul minim pe țară rămâne a fi un instrument confuz, în ceea ce priveşte eficiența economică şi echitatea socială. Acesta are mai mult un impact negativ asupra principalilor indicatori ai pieţei muncii. Datele ultimului studiu realizat de Centru Analitic Independent ”Expert-Grup”, arată că salariu minim poate agrava şomajul forţei de muncă tinere şi necalificate.

În Republica Moldova, ca şi în alte ţări, influenţa criteriului de ”salariului minim” asupra economiei naţionale are un caracter ambiguu. Studiul ”Salariu minim: între eficienţă economică şi echitate socială” arată că în pofida unui impact sesizabil asupra distribuţiei salariilor în economia naţională, plafonarea lor practic nu a fost motorul de redistribuire a veniturilor din ultima perioadă.

De asemenea, nu putem vorbi despre echitate socială odată ce salariul minim este sub pragul de existenţă. Astfel, salariul minim pe țară în perioada 2009 -2013 a fost de doar 600 de lei, iar în 2014 a ajuns la 1000 de lei. Acesta nu acoperă minimul de existență care în 2009 era de 1188 de lei și până în 2014 a ajuns la aproape 1668 (T1: 2014).

Potrivit autorului studiului, expertului economic Iurie Morcotîlo, acest instrument are un impact nesemnificativ asupra redistribuirii veniturilor, iar accentul trebuie să fie pus mai mult pe eficienţa economică, adică pe minimizarea impactului asupra pieţei muncii. Astfel, conform studiului, ar fi binevenite unele modificări în politica de plafonare a salariilor. Iurie Morcotîlo consideră că autoritățile ar trebui să reducă caracterul discreționar de indexare al salariului minim și să simplifice sistemul de plafonare a salariului. O altă recomandare ar fi ca salariul minim să fie stabilit la un nivel rezonabil, în funcție de impactul economic și minimul de existență. De asemenea, este nevoie de întărirea capacităților instituționale a Inspecției Muncii și dezvoltarea unei statistici mai bune privind distribuția salariului pe diferite categorii de lucrători.

Comentarii