22.05.2015 07:37

Datoria Greciei: Discuții îndelungate, la Riga, între Merkel, Hollande și Tsipras

În marja summitului european desfășurat la Riga, nus-a trecut cu vederea una dintre cele mai stringente probleme de pe ordinea de zi a agendei europene, și anume datoria Greciei. Joi seara, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, François Hollande, au discutat despre aceasta timp de aproape două ore cu premierul elen, Alexis Tsipras, anunță Agerpres.

Schimbul de opinii s-a centrat asupra voinței de a se ajunge la un acord privind programul în curs" vizând să susțină finanțele Greciei. Cei trei lideri, au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritățile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituții" creditoare — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI)—, convenind "să rămână în strâns contact în perioada următoare". Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, președintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui "să schițeze soluții". Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franța și Germania, ci de Europa, a insistat el.

Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obține, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistență financiară care expiră la sfârșitul lunii mai. Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanțială FMI și ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată. François Hollande și Angela Merkel au lansat marți la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Comentarii